אייקון הוקרה לנציגי המכללה האקדמית אשקלון בכנס אקדמי בין-דתי ובינלאומי באיטליה

הוקרה לנציגי המכללה האקדמית אשקלון בכנס אקדמי בין-דתי ובינלאומי באיטליה

שניים מבכירי החוג ללימודי ארץ ישראל במכללה האקדמית אשקלון – פרופ' יצחק רייטר וד"ר רפי לואיס – זכו להוקרה כמרצים פותחים של כנס אקדמי בין-דתי בנושא "השער לים התיכון" שהתקיים בטוסקנה שבאיטליה ב-9 -10 בספטמבר 2021.

הכנס אורגן על ידי החוג לארכיטקטורה באוניברסיטת פירנצה בשיתוף עם הבישופות הקתולית של דרום טוסקנה והשתתפו בו בכירי הכנסייה הקתולית  בראשותו של הקרדינל גלטיירו בסטי ראש הכנסיה הקתולית של איטליה, הבישוף דון מרקו מנרי ראש בפרוכיה המקומית וראש העיר. מאוניברסיטת פירנצה השתתפו פרופ' צ'צ'יליה לוסקי ומרצים נוספים ומישראל השתתפו נוסף על נציגי המכללה האקדמית אשקלון שגריר ישראל לוותיקן, אורן דוד, והארכיאולוג ד"ר דן בהט המרצה באוניברסיטאות טורונטו ולוגאנו.

ההישג של נציגי החוג ללימודי א"י במכללה האקדמית אשקלון היה בכך שהוועדה המארגנת של הכנס בחרה באשקלון כנושא מרכזי לפתוח בו את הכנס בהיותה שער הכניסה הדרומי לארץ הקודש לחופו של הים התיכון שחיבר ומחבר בין דתות, תרבויות ועמים, ובחרה בנציגי המכללה לפתוח את הכנס בהרצאותיהם על אשקלון.

הרצאת הפתיחה בכנס של ד"ר רפי לואיס עסקה באשקלון בתקופות הצלבנית בה הודגש הקשר של אשקלון כשערה הדרומי של ארץ ישראל. הרצאתו של פרופ' יצחק רייטר עסקה במקומות קדושים ועלייה לרגל כנקודות מפגש בין תרבויות עם דגש על מקומות קדושים היסטוריים באשקלון.

כמקום הכנס נבחרה המצודה והמוזיאון של משפחת רוסיני בעיר פיטיליאנו (Pitigliano) שבדרום טוסקנה שידעה היסטוריה של דו-קיום יהודי-נוצרי. משפחת רוסיני שממנה יצאו 5 אפיפיורים איטלקיים הזמינה במאה ה-15 יהודים להתיישב בפיטיליאנו לאחר שגורשו מרומא וממקומות אחרים בידי משפחת מדיצי. במלחמת העולם הראשונה התגוררו בפיטיליאנו 600 יהודים מתוך אוכלוסייה של 3,000 נפש בשכונה משלהם עם בית כנסת מפואר ומוסדות קהילתיים וכלכליים. בתקופת מלחמת העולם השנייה הסתירו הנוצרים בעיר את היהודים מפני השלטונות הנאציים. היהודיה האחרונה שנותרה בעיר – הלנה סרני – בת 91 השתתפה אף היא בכנס והובילה סיור של משתתפי הכנס בבית הכנסת בעיר שם נערך טקס מרגש של קריאת פרק בספר ישעיהו על ידי שגריר ישראל בוותיקן, אורן דוד, והפטריארך הלטיני של ירושלים, פיירבטיסטה פיצבאלה.

AAC Version 2.9