אייקון דיסוציאציה בליקויי זיכרון אסוציאטיבי כפונקציה של אפקט הראשוניות והאחרוניות

דיסוציאציה בליקויי זיכרון אסוציאטיבי כפונקציה של אפקט הראשוניות והאחרוניות

המכללה האקדמית אשקלון > סגל > תקצירי מאמרים > דיסוציאציה בליקויי זיכרון אסוציאטיבי כפונקציה של אפקט הראשוניות והאחרוניות

פרופ' יוני גז, המכללה האקדמית אחווה והפקולטה למדעי הבריאות בביה"ח הפסיכיאטרי ב"ש

ד"ר רותם סער-אשכנזי – המכללה האקדמית אשקלון

גב' חן תפארת-דואק – אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

 

מחקרים העוסקים בהבדלי זיכרון לפריטי מידע יחידניים (items' memory) לעומת זיכרון לזוגות של פריטים (זיכרון אסוציאטיבי – associative memory) בבוגרים צעירים מראים תוצאות שאינן עקביות: חלק מהמחקרים מדווחים על ירידת בזיכרון אסוציאטיבי, בזמן שאחרים מדברים על ירידה מתונה או אפילו על היעדר ירידה בכלל. מחקרים אלו לרוב אינם לוקחים בחשבון את מיקום הגירוי ברשימת הלימוד כאשר מנתחים את שורש הליקוי הקוגניטיבי. בנוסף, מחקרים העוסקים בזיכרון וכן מתחשבים במיקום הגירוי ברשימת הלימוד, לרוב משתמשים בגירויים יחידניים ולא בגירויים אסוציאטיביים.

מטרת המחקר הנוכחי היא לבחון את האפקט (הנפרד והמשותף) של מיקום הגירוי ברשימה (stimuli serial position) וזמן הצגתו (presentation duration) על זיכרון לפריטים יחידניים ואסוציאציות. השערת המחקר היא כי תימצא ירידה בזיכרון אסוציאטיבי שתהיה גדולה בהשוואה לירידה בזיכרון פריטי, לגירויים המצויים באותו מיקום ברשימת הלימוד. עוד שוער, כי שיעורי ההצלחה באחזור גירויים אסוציאטיביים מסוף הרשימה יהיו נמוכים יותר בהשוואה לגירויים אסוציאטיביים שהוצגו בתחילת הרשימה.

תוצאות הניסוי התכנסו ותמכו בהשערות המחקר: הנזק האסוציאטיבי הגדול ביותר נצפה לגירויים אסוציאטיביים שהוצגו בסוף הרשימה ולגירויים שהוצגו בזמני הצגה קצרים. תוצאות אלו מדגישות את החשיבות של ההשפעה היחידנית והמשותפת של מיקום הגירוי ברשימה וזמן הצגתו על שיעורי האחזור של גירויים אלו ומשמשות פלטפורמה לחקר ליקויי זיכרון אלו בזקנה ובסינדרומים פסיכו-פתולוגיים.

 

Guez, J., Saar-Ashkenazy, R. & Tiferet-Dweck, C. (2019). Dissociative associative-memory deficit as a function of primacy and recency effects. Psychological Research. https://doi.org/10.1007/s00426-019-01167-5

AAC Version 2.9