
בשם האם: בחינת מעמדם של אבות במדיניות החברתית בישראל דרך חוק חופשת לידה לאב והגבלת שעות עבודה ומנוחה
המכללה האקדמית אשקלון > סגל > תקצירי מאמרים > בשם האם: בחינת מעמדם של אבות במדיניות החברתית בישראל דרך חוק חופשת לידה לאב והגבלת שעות עבודה ומנוחהד"ר נדב פרץ-וייסוידובסקי
מעורבותם הגדלה של אבות במשק הבית זוכה לפרופיל ציבורי גבוה. בחברה הישראלית מתקיים דיון ציבורי נרחב על שינוי זה, אך הוא אינו מקבל ביטוי בתחום המדיניות החברתית.
במחקר זה נבחנה המדיניות החברתית המיועדת לאפשר לאבות לטפל בילדיהם במדינת ישראל. המחקר התמקד בתחום המוגדר כ'איזון עבודה-משפחה', שנועד לאפשר להורים לשלב בין מעורבותם בשוק העבודה בשכר לבין מחויבותם ושאיפתם לטפל בילדיהם. המחקר עוסק בשני תחומי מדיניות הנכללים בתחום זה: חופשת הלידה והגבלת שעות העבודה. בשני התחומים פועל עיקרון 'בשם האם': גם בתוכניות המדיניות המיועדות באופן מפורש לאבות, מעצבי המדיניות אינם פועלים כדי לאפשר לאבות לטפל בילדיהם, אלא כדי לאפשר לאימהות להשתלב באופן מיטבי בשוק העבודה.
כך למשל, בתוכנית חופשת לידה לאב, חופשת הלידה אינה נתפסת כזכות של אבות, אלא כזכות של אימהות – שאותה הן יכולות להעביר לאבות, אם יש להן צורך בכך מבחינה תעסוקתית. במהלך המחקר נסקרו מקרים נוספים שבהם החוק מאפשר לאבות ליהנות מזכויות הוריות המוקנות לאימהות. אלא שזה מפורש על ידי בתי המשפט כרלוונטי רק כאשר הדבר מסייע לאימהות להשתלב בצורה טובה יותר במקום העבודה.
מסקנת המחקר היא כי ההתמקדות בצרכיה של האם מובילה ליצירת חוקים שאינם ממלאים את מטרתם. כדי לגרום לאבות להעמיק את מעורבותם במשק הבית ולשנות את חלוקת העבודה המגדרית במשק הבית ובשוק העבודה, יש להתמקד במאפייניהם הקונקרטיים של אבות אלו ולהתאים את החקיקה לצורכיהם.
פרץ-וייסוידובסקי, נ' (2018). בשם האם: בחינת מעמדם של אבות במדיניות החברתית בישראל דרך חוק חופשת לידה לאב והגבלת שעות עבודה ומנוחה. חברה ורווחה, ל"ח (2), 310-281.